Arctic Flavour - Smaken av arktis

Lukten av ren frisk natur, sommersolen som sender sine livgivende stråler døgnet rundt, nattehimmelen badet i et skjær av det fargerike nordlyset mens man trekker inn den kalde rene arktiske luften – det er Smaken av Arktis!
Prosjektet Arctic Flavour -Smaken av Arktis skal gå over tre år og har som mål å løfte fram lokal matproduksjon, øke kompetansen og sørge for at besøkende til de nordlige områdene, som kommer for å oppleve naturen og kulturen, også skal få med seg noen gode smaksopplevelser.
Mandag 20.februar hadde Smaken av Arktis en kickoff på Halti Kulturscene med et fullspekket faglig program og ikke minst mange gode smaksprøver fra lokale matprodusenter.
Arktiske råvarer
Norge er ett av få land i verden som driver landbruk nord for Polarsirkelen. Råvarer fra arktiske strøk gir et annerledes sluttprodukt, med en annen sødme og smak som kommer av en kort vekstsesong i kaldt klima, der lyset er slått på døgnet rundt.
Bærekraftig lokal matproduksjon
Viktigheten av lokal matproduksjon er nå fremhevet mer enn noen gang, spesielt etter to år med pandemi og krigen i verdens matlager. Samtidig så ser man at trenden der norske råvarer blir eksportert ut av landet og at nordnorske råvarer blir fraktet sørover i landet for videreforedling og kommer ikke tilbake til nordnorske butikkhyller, grunnet holdbarhet og lange transportveier.
Dette skal man gjøre
For å sikre en bærekraftig matproduksjon i nord, er graden av videreforedling i egen region nødt til å øke. Dette ønsker Arctic Flavour – Smaken av Arktis å gjøre noe med. Derfor skal prosjektet gjennomføre følgende tiltak:
- Initiativ til økt lokal matproduksjon i Troms og Finnmark
- Støtte nye og eksisterende bedrifter som ønsker å utvikle og satse på lokal matproduksjon og videreforedling
- Fremme arktiske råvarer og ta ut merverdien den høye kvaliteten gir gjennom markeder og lokalmatproduksjon
- Koble lokalmat på reiselivsnæringen gjennom matopplevelser og storytelling
Samarbeid mellom flere aktører
Arctic Flavour – Smaken av Arktis er et samarbeidsprosjekt mellom Bondens Marked Troms SA, Halti Næringshage AS og Sápmi Næringshage AS. Ved å koble gode initiativer, samarbeide på tvers av næringer, profilering og tilrettelegging for økt videreforedling, er det ventet å øke produksjon og salg av lokalproduserte mat i Troms og Finnmark. Prosjektet er støttet av Troms og Finnmark Fylkeskommune.
Ønsker du å vite mer om prosjektet? Ta kontakt med prosjektleder Gunbjørg Melkiorsen på 906 83241/ gunbjorg@haltinh.no



